Op de hoogte blijven van programma updates? Abonneer je op de nieuwsbrief »

09.30 – 10.00 uur: Ontvangst en registratie
10.00 – 10.40 uur: Dagvoorzitter Piet Leroy interviewt Renate Westerlaken, directeur, Ronald McDonald Kinderfonds en deelt zijn eigen ervaring met FCC toen zijn destijds 3 jarige dochter in het ziekenhuis kwam: 'Wilt u uw kind even vasthouden?'
Piet-Leroy
Kinderarts-Intensivist, Maastricht UMC, Maastricht.
Renate Westerlaken-Loos
Directeur Ronald McDonanld Kinderfonds.
10.40 – 11.30 uur: Family Centered Care: Why is it so important for children’s health?

In this lecture, Linda Franck will define Family-Centered Care and discuss how it is vital to children’s high quality healthcare for children. She will provide examples of how clinical care teams and hospital leaders can work together to implement or improve family-centered care in their settings.

Linda Franck
Chair Family Health Care Nursing, University of California, San Francisco, United Sates.

11.30 – 11.40 uur: Ouder aan ’t woord

Wanneer werd mijn grens overschreden wanneer voelde ik mij empowered?

Ilona Jochems
Ilona Jochems, moeder van Mathijs* (23 weken) en de tweeling Alexander en Casper (geboren na 26+1), oudgast Ronald McDonald Huis.

11.40 - 12.00 uur: 123 naar eigen regie?! Is zelfmanagement vanzelfsprekend?

In deze presentatie wordt ingegaan op de ideeën over eigen regie en zelfmanagement van ouders van kinderen met een chronische aandoening en van de professionals die met hen werken.

Ruud Wong Chung
Ruud Wong, Kinderfysiotherapeut & onderzoeker, Merem Medische Revalidatie – Vrije Universiteit Amsterdam.

12.00- 12.45 uur: Lunch
12.45 – 14.45 uur: Trainingsrondes, keuze uit één van de volgende onderwerpen

1. Coachend begeleiden (geschikt voor iedereen)
Soms heb je gesprekken waar jij heel erg hard aan het werk bent. Je hebt goede ideeën over de zorg van het zieke kind en de rol van de ouders. Toch worden deze goede ideeën niet altijd overgenomen of gewaardeerd. Hoe blijf je ouders coachen zonder dat je teveel overneemt en ouder(s)/verzorgers afhankelijk worden? Vanuit de principes van motiverende gespreksvoering leer je samen te werken met ouders waardoor zij meer in hun kracht komen te staan. Samen kom je tot een advies op maat en een plan dat bij de ouders past. Een dynamische en interactieve training.
Maarten Onderdelinden, senior trainer bij ChristelCare training en coaching, NOBCO-coach op practitioner-niveau en lid van MINT het Motivational Interviewing Network of trainers

2. Interculturele communicatie. “We zijn allemaal gelijkwaardig, maar niet gelijk”! (geschikt voor iedereen)
Een succesvolle werkalliantie hangt van diverse factoren af. Een van de factoren is de vaardigheid van jou als verpleegkundige in omgaan met culturele diversiteit. Je leert gemakkelijk en effectief omgaan met mensen van andere culturen, die in aard sterk kunnen afwijken van je eigen cultuur. Daarnaast ontstaat er meer bewustwording van het eigen referentiekader. Ook krijg je praktische handvatten hoe hier effectiever mee om te gaan.
Mamoun Loukilo, senior trainer bij ChristelCare training en coaching, senior-opleidingskundig coördinator interventies, Reclassering Nederland

3.Time to team up in Patient and Family Centered Care education! (geschikt voor iedereen)
Tijdens deze workshop is er aandacht voor de rol van ouders als docent in het multidisciplinaire team en willen we de deelnemers middels simulatietraining laten zien hoe je vanuit de waarden van PFCC escalatie-gesprekken met ouders aan kan gaan.
Vivi Buijs, adviseur kwaliteit en programmamanager Samenzorg, Erasmus MC, Rotterdam
Patricia M.J. Kalkman, Kinderarts, Erasmus MC, Rotterdam

4. Implementing Family-Centered Rounds and Handovers: Improving care quality and safety in partnership with families (geschikt voor iedereen, training in het Engels)
In this workshop, participants will learn about the latest research on family-centered medical rounds and nursing change-of-shift reports. They will discuss how to prepare, implement and evaluate family-centered rounds/handover protocols in their own settings and will receive practical tools and tips.
Prof. Linda Franck, Chair Family Health Care Nursing, University of California, San Francisco, United Sates.

5. 123 naar eigen regie?! Ouderbetrokkenheid, ondersteuning & partnerschap: en hoe dan? (geschikt voor iedereen)
In deze workshop worden ontwikkelingen op het gebied van ouderparticipatie, zelfmanagement en het ondersteunen van ouders in hun eigen regie besproken. U wordt uitgedaagd om aan de hand van casuïstiek en stellingen te reflecteren op uw mening hierover en op het beleid binnen de eigen organisatie.
Ruud Wong Chung, Kinderfysiotherapeut & onderzoeker, Merem Medische Revalidatie – Vrije Universiteit Amsterdam.

6. Dilemma’s in ouderparticipatie op de neonatologie afdeling (geschikt voor neo-verpleegkundigen)
In deze sessie word je perspectief op FCC verrijkt door op een speelse manier op dilemma’s in te gaan en op basis van praktijkervaringen ideeën uit te wisselen. Wat wie herkent niet de vraag of een slapende ouder wakker gemaakt moet worden om zijn/ haar kindje te verzorgen. Wat doe je bijvoorbeeld als je merkt dat een gezin er emotioneel nog niet klaar voor is naar huis te gaan, maar dit technisch wel kan.
Lilian Otjes en Angelina Roelse, neonatologieverpleegkundigen en leden van de project groep Family Integrated Care, OLVG, Amsterdam

15.00 uur: Twee korte Inspiratiesessies

Derden in de Zorg” op de afdeling Neonatologie van het WKZ, UMC Utrecht
Derden in de zorg is een win- win situatie voor kind, ouders en derden en past binnen de gedachte van Family Centered Care.

Els van Wingerden, Seniorverpleegkundige met aandacht voor en expertise in FCC, MC/ HC Neonatologie WKZ Geboortecentrum, UMC Utrecht.

Ellen Beukema, Neonatologie verpleegkundige en OGZ deskundige in training en onderwijs, MC/HC Neonatologie WKZ Geboortecentrum, UMC Utrecht


Communicatiebord als hulpmiddel bij FCC, praktijkvoorbeelden uit het ETZ

Godelieve van den Aker, Neonatologieverpleegkundige, Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis, Tilburg.

15.30 uur: Patiënt- en Familiegerichte zorg: do’s and don’ts

De laatste jaren wordt er terecht veel aandacht besteed aan patiënt- en familiegerichte zorg. Tijdens deze presentatie wordt besproken wat dit in de Nederlandse zorg voor gevolgen heeft gehad. Tijdens deze lezing worden ook enkele do’s and don’ts besproken voor hulpverleners en wordt op het symposium teruggeblikt.

Monique van Dijk
Hoogleraar Verplegingswetenschap, afdeling Interne Geneeskunde en Kinderheelkunde, Erasmus MC, Rotterdam

15.50 uur: Ouder aan ‘t woord

Dimitri Kalaitzis
Vader van Valenti, oudgast Ronald McDonald Huis

16.05 uur: Afronding en take home messages door dagvoorzitter
16.15 – 17.00 uur: Borrel