Op de hoogte blijven van programma updates? Abonneer je op de nieuwsbrief »

10.00-10.05 Welkom en opening door gastheer Piet Leroy
10.05 – 10.20 uur COVID-19 & FCC: een spannende combinatie

Kinderarts Piet Leroy deelt zijn ervaringen van het afgelopen jaar. Welke gevolgen heeft COVID-19 op Family Centered Care en welke lessen zijn daaruit te trekken?

Piet Leroy
Kinderarts-Intensivist, Maastricht UMC

Piet LeroyKlik hier voor de presentatie vanPiet Leroy

10.20 – 10.25 uur Ontwikkelingen Family Centered Care in 35 jaar

Ronald McDonald Kinderfonds maakt al 35 jaar lang het verschil voor families wiens leven op zijn kop staat door ziekte of zorg. Uit onderzoek blijkt dat een verblijf in een Ronald McDonald Huis een positief effect heeft op de genezingskansen van het zieke kind, dat zieke kinderen minder angstig zijn en dat het ouders helpt om de zorg voor hun zieke kind beter vol te houden. Een korte terugblik op de afgelopen 35 jaar en inzicht in de ambities voor de toekomst.

Renate Westerlake-Loos
Directeur Ronald McDonald Kinderfonds

10.25 – 10.50: Vijf do’s voor communicatie met ouders

Gezondheidscommunicatie-expert Nanon Labrie ondervond hoeveel impact slechte én goede communicatie heeft gehad toen haar dochter Emilie veertien weken te vroeg werd geboren. Ze deelt in deze presentatie de belangrijke  lessen uit die ervaring, die voor iedereen bruikbaar zijn.

Nanon Labrie
Assistant Professor Health Communication & NWO-VENI laureate, Vrije Universiteit Amsterdam / Afdeling Neonatologie / Kindergeneeskunde, OLVG, Amsterdam

 

10.50 – 11.15: 4 C’s of closeness & FICare statement COVID-19

Na het interviewen van 45 NICU professionals in Europa zijn de belangrijkste lessen op het gebied van Family Centered en Integrated Care gebundeld onder de noemer ‘the 4 C’s of Closeness’. Nicole gaat verder in op de invulling van deze 4C’s: collaboration, cultuur, capaciteiten en coaching en dat dit niet altijd betekent dat er grote budgetten nodig zijn. Tevens licht Nicole de FICare statement, dat pleit voor de aanwezigheid van beide ouders bij een opgenomen baby ten tijde van corona, toe.

Nicole van Veenendaal
arts-onderzoeker, OLVG, Amsterdam

 

11.15 - 11.30: Ouder aan het woord

Een ouder vertelt over de periode dat haar jongste zoontje na de geboorte voor langere tijd in het ziekenhuis lag en zij met haar gezin in het Ronald McDonald Huis verbleef.

Linda Akkermans
moeder van Guus

11.30 – 11.55: Oogonderzoek doen we samen

Heleen Veen-Hellendoorn
Orthoptist, Bartiméus, Zeist

Florine Pilon
Orthoptist, Bartiméus, Zeist
Met levendige voorbeelden presenteren orthoptisten Heleen en Florine hoe zij binnen het ‘Diagnostisch Centrum Zeldzame Visuele Aandoeningen’ in Zeist kindgerichte benadering en Family Integrated Care vormgeven.
11.55 - 12.00: Afronding ochtendprogramma en uitleg middagprogramma

 

 

12.00 – 12.30: Lunch / Pauze

 

 

12.30 – 13.15: Break out Sessies
1) Zorg in mensentaal: onderbouwen van je handelen
Niet alleen draagt communicatie bij aan fijnere ervaringen in de zorg; het verbetert daadwerkelijk de uitkomsten ervan. Praktische tips tijdens deze sessie en veel ruimte voor Q&A.

Nanon Labrie
Assistant Professor Health Communication & NWO-VENI laureate, Vrije Universiteit Amsterdam

2) 4 C’s of closesness: collaboration, cultuur, capaciteiten en coaching
Nicole gaat verder in  op de invulling van de 4C’s for Closeness. Waar loop je tegenaan, wat is lastig in de praktijk en hoe kom je zelf wel toe aan de 4 C’s? Veel ruimte voor Q&A.

Nicole van Veenendaal
Arts-onderzoeker bij OLVG, Amsterdam

3) Het samenbrengen van multi-culture families met hun zieke kind (binnen de kaders van Corona)
De aanwezigheid van familie bij het zieke kind was een puzzel afgelopen jaar. Zeker omdat de definitie van familie voor iedereen verschilt. Hoe gaan mensen met een migratieachtergrond om met familie? Welke druk ervaren ze zelf? Welke waarden hanteren ze daarbij? Mamoun Loukili geeft achtergrondinformatie en tips.

Mamoun Loukili
Senior-opleidingskundig coördinator interventies, Reclassering Nederland

 
13.15 – 13.30: Pauze

 

 

13.30 – 13.50: De impact van Ronald McDonald Huis, Huiskamer en Vakantiehuis

Welke waarde heeft een verblijf in het Ronald McDonald Huis, een Huiskamer of een Ronald McDonald Vakantiehuis voor gezinnen met een ziek kind? In deze bijdrage worden de uitkomsten van een uitvoerig onderzoek onder ouders, kinderen en zorgprofessionals gepresenteerd.

Peter van Linschoten
Managing director ARGO BV, Groningen

13.50 - 14.00: Fleur (12 jaar) vertelt over de vele keren (35) dat zij werd geopereerd en haar familie in het Ronald McDonald Huis verbleef.
14.00 – 14.55: Patient- and Family-Centered Care: A vision for the future including challenging times (English spoken and incl Q&A).

In this lecture Beverly will focus on how authentic partnerships with families contribute to building supportive systems of healthcare that enhance quality, safety and outcomes. Furthermore lessons learned and relevant strategies for advancing patient- and family centered practice in challenging times will be shared

Beverley H. Johnson
BSN, FAAN, President and Chief Executive Offer of the Institute for Patient- and Family-Centered Care in Bethesda, MD, USA

14.55 - 15.00: Afronding en maken van posttoets